Olej marula – czym się wyróżnia i jak go stosować?

  • 03.08.2020, 15:00
  • Grupa Tipmedia
Olej marula – czym się wyróżnia i jak go stosować?
Olej marula cieszy się ostatnio sporym zainteresowaniem z uwagi na swoje dobroczynne właściwości. Pozyskiwany jest z afrykańskiego drzewa marula, a dokładniej z jego owoców. Wiele osób porównuje go z olejkiem arganowym, jednak różni je konsystencja i zapach. Olej marula jest przede wszystkim lżejszy, a dodatkowo ma przyjemny, orzechowy zapach. Co jeszcze warto wiedzieć o tym surowcu kosmetycznym?

Olej marula – skąd pochodzi?

Na początku warto powiedzieć sobie więcej na temat pochodzenia oleju marula. Pomoże to zrozumieć, jak bardzo jest to wyjątkowy i uniwersalny składnik. Tak jak wcześniej było wspomniane – olej marula pozyskiwany jest z owoców afrykańskiego drzewa marula. To ogromne, liściaste drzewo radzące sobie nawet w wymagającym środowisku. Rośnie głównie w Afryce Południowej, na pustynnych glebach i zapewnia mieszkańcom cień, jak również surowce. Afrykanie wykorzystują drzewo w celu pozyskiwania kory, kwiatów i owoców, które świetnie odżywiają i zapewniają niezbędne do przetrwania składniki mineralne. Samo drzewo marula ma duże znaczenie kulturowe. Przyniesienie w ramach podarunku owocu tego drzewa uznaje się za gest przyjaźni. Pozyskiwany olej jest cenny nie tylko dla tubylców, ale zyskał także uznanie na całym świecie. Dlaczego?

Olej marula – dlaczego stał się tak popularny?

Owoc drzewa marula pozwala na pozyskiwanie oleju, który cieszy się obecnie coraz większym zainteresowaniem. Jednak mimo dużej popularności, która z roku na rok rośnie, nie można powiedzieć, że jest to najczęściej wybierany olej na rynku. Dzieje się tak z powodu ceny surowca. Producenci kosmetyków wolą wykorzystać tańszy i ogólnodostępny składnik, by jak najwięcej zarobić. Jednak wcale nie trzeba kupować profesjonalnych kremów, by cieszyć się właściwościami olejku. Najlepszym pomysłem jest nabycie surowca kosmetycznego, czyli czystego oleju marula, i wykorzystanie go w domowej pielęgnacji. Można to zrobić korzystając ze strony https://oqema.pl/produkty/branza-kosmetyczna/oleje-roslinne-masla-i-woski-naturalne/. Omawiany olejek znajduje swoich zwolenników dzięki temu, że posiada bogaty w witaminy skład i nadaje się do różnego typu zabiegów pielęgnacyjnych. Właśnie z uwagi na swoją uniwersalność jest wybierany przez mnóstwo osób. Stosowany na skórę pomoże pozbyć się przebarwień, rozstępów i blizn po trądziku, zaś aplikowanie go na włosy i skórę głowy pomoże dogłębnie odżywić kosmyki i zapewnić im połysk bez efektu obciążenia.

Olej marula – stosowanie

Omawiany surowiec należy aplikować na problematyczne miejsca w zależności od potrzeb. Jeśli chodzi o stosowanie olejku do pielęgnacji włosów, warto raz w tygodniu delikatnie wmasować olej w kosmyki i skórę głowy, a następnie trzymać pod czepkiem przez około godzinę. Następnie trzeba zmyć produkt szamponem oraz ciepłą wodą i pozostawić włosy do wyschnięcia. Można również dodawać olej marula do ulubionych masek lub odżywek. Przy problemach skórnych zaleca się nakładanie olejku na kłopotliwe partie ciała na tej samej zasadzie, co krem. Kluczowe jest tutaj delikatne wmasowywanie produktu i regularność.

 

 

Grupa Tipmedia
Materiał zewnętrzny
Podziel się: