Piątek, 24.05.2019

[PORADY DIETETYKA] Jak nie przytyć przez święta?

  • 19.04.2019, 16:29 (aktualizacja 19.04.2019 17:17)
  • red.
[PORADY DIETETYKA] Jak nie przytyć przez święta?
Święta to okres radosny, rodzinny, ale też wiążący się z wieloma pokusami. Mowa oczywiście o słodkich mazurkach, babkach przyrządzanych na różne sposoby, tłuściutkich wędlinach i wybornych alkoholach.

Co zrobić, by nie przybrać na wadze i podtrzymać dobrą formę ? 

 Oto kilka podstawowych wskazówek: 

 

  • Zasada "Rozsądnej Gramatury" 

Na świąteczny talerz należy nakładać niewielkie porcje, bo zapewne na jednym przysmaku się nie skończy.

  • Tuszowanie podjadania 

By przystąpić do akcji tuszowania można położyć przed sobą nieduży talerz, a na nim ułożyć: kawałek ryby, sałatkę, pieczywo. Dużo? Niekoniecznie, bo porcje będą mniejsze, a talerz optycznie - wypełniony. 

  • Ruch= Samo Zdrowie

Jak informują meteorolodzy - tegoroczne święta będą ciepłe. Rozstajemy się zatem ze stołem i "wyrywamy", by zaczerpnąć świeżego powietrza, dotlenić się i uniknąć obrzęków na nogach spowodowanych "zasiedzeniem się".

 

  •  Nawodnienie prozdrowotne. 

Nawodnienie w święta - czy to hasło spowodowało uśmiech na Waszych twarzach ? Zapewne wiele osób żartuje pod tym kątem. Płyny, o których mowa w zaleceniach to te bez "prądu" 😉 Najlepszym rozwiązaniem będą herbatki rozkurczające i wspomagające trawienie : zielona, miętowa, rumianek , melisa czy woda mineralna z sokiem z cytrusów.

 

Osoby, które chciałyby zmienić swoje nawyki żywieniowe zapraszamy TU

 

 

Przepisy:

Jajka faszerowane cukinią


Składniki (3 porcje):

6 jajek
● 1/2 cebuli
● 1 łyżka masła
● 1 łyżeczka oliwy
● 1 mała cukinia
● 1 łyżeczka tymianku
● 4 łyżki tartej mozzarelli light
● 3 łyżki posiekanej natki pietruszki + do dekoracji


Przygotowanie:
1. Jajka ugotować na twardo.
2. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oliwie, dodać do niej startą cukinię i
tymianek, przesmażyć razem do połączenia smaków.
3. Dodać posiekaną natkę, wymieszać na wyłączonym gazie, odstawić do
wystudzenia.
4. Ugotowane jajka obrać, przepołowić, usunąć żółtka.
5. Żółtka utrzeć z duszonymi warzywami, tartą mozzarellą i solą, pieprzem
oraz opcjonalnie odrobiną chilli.
6. Farsz lepić w kulki i wkładać do jaj w miejsce żółtka.

 

Babka wielkanocna jogurtowa pełnoziarnista:


Składniki :


● 0,5 kg mąki orkiszowej pełnoziarnistej
● 3 jajka
● 4 łyżki melasy buraczanej lub syropu klonowego
● 2 łyżki miodu
● 1 szklanka jogurtu naturalnego
● 0,5 szklanki mleka
● 2 łyżeczki proszku do pieczenia eko
● garść płatków migdałowych


Przygotowanie:


● Oddzielamy żółtka od białek. Białka miksujemy na sztywną pianę.
Dodajemy stopniowo żółtka miksując na wolniejszych obrotach.
● Następnie dodajemy jogurt, mleko, melasę, proszek do pieczenia i na
koniec mąkę. Wszystko łączymy i wlewamy do formy babkowej z
kominkiem.
● Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C i pieczemy 50 minut
bez termoobiegu.

 

Przy okazji świątecznego artykułu pragnę złożyć Państwu najserdeczniejsze życzenia! Przede wszystkich zdrówka, relaksu oraz prawdziwie świątecznej atmosfery tegorocznych Świąt Wielkanocnych.

dietetyk Ilona Chmura

 

Każde wielkie osiągnięcie zaczyna się decyzją, by spróbować. Anthony Robbins.

 

red.
Podziel się:
Oceń:

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu mielecity.pl. Agencja Wydawniczo Reklamowa Korso Spółka z o.o. z siedzibą w Mielcu, ul. Biernackiego 1/4, 39-300 Mielec jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Pozostałe

optAd360 AI Engine -please insert this code on EVERY PAGE at the top of the section- ---------------------------------------------------------------