[O tym się nie mówi] Fatalny skład lodów

  • 09.04.2019, 10:44 (aktualizacja 09.04.2019, 18:33)
  • red.

Podziel się:

Oceń:

[O tym się nie mówi]  Fatalny skład lodów
Zbliża się letnia Lodomania ! Dla lodożerców ciepłe dni często kojarzą się właśnie z kuszącym smakiem orzeźwiających lodów. Mniejsza część wybiera dla siebie zdrowsze - sorbety. Są one mało kaloryczne i łatwe do przygotowania w domu, bez zbędnych dodatków w różnej postaci. Jednak i sorbety potrafią mieć fatalny skład.

 

Uwagę zatem należy skierować ku składnikom wypisanym na opakowaniu. Definicja sorbetu nazywa go “deserem mrożonym robionym z posłodzonej wody z przewagą zamrożonych OWOCÓW”.

Czy tak jest ?

Dobrze by było, gdyby owoców było nieco więcej... Jednak w większości tych lodów znajdują się przede wszystkim: woda z różnymi cukrami (sacharoza, glukoza, syrop oligofruktozowy, maltodekstryna), substancje zagęszczające, stabilizujące (guma guar, nie trawiona w organizmie, karagen powodujący zapalenia jelit, owrzodzenia i guzy, guma ksantanowa produkt GMO pogłębiający stan zapalny jelita drażliwego oraz okrężnicy) oraz barwniki, niekoniecznie naturalne.  


Podobnie jest z lodami kremowymi. Podstawowym składnikiem powinna być śmietanka, jednak z racji jej ceny jest ona składnikiem znikomym, a najczęściej zamienianym na mleko. Lody kremowe są całkiem podobne składem do sorbetowych, a dodatkowymi produktami prócz powyższych są: tłuszcze roślinne ( m.in. olej palmowy), sucha masa beztłuszczowa, mączka świętojańska, karboksymetyloceluloza, E104, E122, E131, E132, E142, E471, E472b, E472e. 

 Popularne stają się lody naturalne, rzemieślnicze. Nie mamy jednak dokładnie wypisanego składu takich lodów, a jedynie tuż za szybką widzimy 2 główne elementy - cenę i smak. 


Dla osób, które są fanami tych letnich przysmaków dietetyk Ilona Chmura przygotowała zestawienie, z którego należy wyróżnić numer 1 po każdym z  dwóch rodzajów.


Zwycięzca lodów sorbetowych: Lody Jan 150 ml (malina, truskawka) 
Skład: 72 % owoców, woda, cukier, błonnik.


Zwycięzca lodów kremowych: Häagen-Dazs 414 ml (wanilia, truskawka)
Skład: śmietanka ,mleko zagęszczone odtłuszczone, cukier, żółtko jaja, naturalny aromat waniliowy.


Oczywiście to nie koniec niespodzianek.  Udostępniamy z bazy przepisów Bonne Sante  2 przepisy i zachęcamy do wyrobów domowych. W takim przypadku będziecie Państwo w 101% pewni, że lody nie zagrażają zdrowiu Waszemu i bliskich.

 
Warto jednak dbać o umiar, bo lody podlegają ściśle pod dział zwany SŁODYCZAMI ;) 

 

Lody bananowe 

Składniki (2 porcje):
0,5 kg dojrzałych bananów
1 łyżka kakao
1 łyżka masła orzechowego
garść owoców suszonych

Bardzo ważne jest, aby wybrać bardzo dojrzałe banany - najlepiej takie, które mają już na skórce brązowe kropki. Kroimy je na kawałki, wsypujemy do miseczki. Aby banany nie ściemniały zakrywamy je folią i wkładamy do zamrażalnika najlepiej na całą noc. Następnego dnia wrzucamy je wraz z kakaem i masłem orzechowym do blendera, blendujemy aż do uzyskania gładkiego kremu. Gotowe lody przekładamy do miseczek i wkładamy na ok. 10 minut do zamrażalnika. Przed podaniem dekorujemy owocami suszonymi.

 


Sorbet mango 

Składniki (2 porcje):
1 owoc mango
4 plastry ananasa
łyżka ksylitolu

Owoce kroimy na kawałki, wsypujemy do miseczki. Mrozimy na kilka godzin. Zmrożone wrzucamy do blendera, blendujemy aż do uzyskania gładkiego kremu. Gotowe lody przekładamy do miseczek i wkładamy na ok. 10 minut do zamrażalnika. Przed podaniem dekorujemy owocami lub świeżymi listkami mięty. 
 

 

Smacznego!

 

Informacji na ten temat udzieliła Nam dietetyk Ilona Chmura.

red.

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu mielecity.pl. Agencja Wydawniczo Reklamowa Korso Spółka z o.o. z siedzibą w Mielcu, ul. Biernackiego 1/4, 39-300 Mielec jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Pozostałe